Congres: Zelf het Autonome Zenuwstelsel in balans brengen

Zaterdag 26 oktober vond dit vernieuwende congres plaats aan het VU medisch centrum in Amsterdam.
Voor de deelnemers een geweldige ervaring en fantastische sfeer, inclusief een gastcollege via videoverbinding met professor dr. Stephen Porges, de grondlegger van de Polyvagaal Theorie die als eerste het belang van het Autonome Zenuwstelsel op sociaal gedrag onderkende.

Onze systemen zijn vooral gericht op het herkennen van gevaar, wanneer je ook kenmerken van veiligheid herkent en kunt oproepen, kan dat voor veerkracht zorgen.    

Dr. Stephen Porges

Organisatie
Het congres werd georganiseerd door drs. Kees Blase, medisch fysicus en neuropsycholoog van innovatie-en opleidingscentrum HartFocus en Heleen Grooten, stem-, adem- en traumatherapeute.

Kees vatte het congres als volgt samen:
“Veel klachten van patiënten houden verband met overactivering of ontregeling van het autonome zenuwstelsel, van slaapproblemen en stressgerelateerde stoornissen tot depressie, PTSS, ADHD, autisme en hartklachten. Dit congres richtte zich op de vraag hoe patiënten zelf die balans in het autonome zenuwstelsel kunnen herstellen met begeleiding vanuit de eerste lijn. We hebben een prachtig congres gehad afgelopen zaterdag, we hoorden zoveel enthousiaste reacties en inspiratie. Graag willen we hier samen vervolgstappen in zetten. Laten we een gezamenlijk netwerk gaan bouwen in Nederland.”

Ochtendprogramma
In de ochtend waren er lezingen van Kees en Heleen over Polyvagaal Theorie en Polyvagaal Therapie. Heleen lichtte ook het Safe and Sound Protocol (SSP) toe. Eén van haar cliënten was aanwezig om haar ervaringen hiermee te delen. Indrukwekkend voor de toehoorders.

Volgens Heleen: “Deze ‘live’ vertelde verhalen zijn heel concreet en tastbaar en komen daardoor echt ‘binnen’ bij het publiek, een belangrijk onderdeel van het congres dus!”

SSP werd ook in de pauzes gedemonstreerd. Daar was veel belangstelling voor.

Aan het eind van de ochtend introduceerde Bernadette van Rijckeghem het Polyvagaal Platform, een online trefpunt voor zowel particulieren als professionals met het doel om een bredere bekendheid te geven aan deze theorie en om samen kennis en initiatieven te delen vanuit verschillende vakgebieden. Neem een kijkje op www.polyvagaalplatform.nl voor meer details.

Middagprogramma
Er waren lezingen over het zenuwstelsel in balans brengen middels HartRitme biofeedback en toepassingen daarvan (drs. Kees Blase) en over Polyvagaal theorie en zelfregulatie bij psychiatrische patiënten (dr. Annemiek van Dijke).
Daarna kon een keuze gemaakt worden uit een aantal workshops:
• Polyvagaal Therapie (Heleen Grooten)
• Stemgebruik regulatie (Alet Wildmann en Frank van der Mijn)
• Emotie processen meten (drs. Kees Blase).

Dr. Stephen Porges
Klap op de vuurpijl was het videogesprek met professor dr. Stephen Porges. Verrassend hoe toegankelijk en bescheiden hij zich opstelt, en heel motiverend om te horen hoe enthousiast hij is dat er ook in Nederland meer en meer een beweging aan het onstaan is om zijn theorie praktisch toe te passen!

Wanneer u aanwezig was op dit congres, deelt u hieronder in een reactie hoe u het hebt ervaren?  

Programma

Dit liefdevolle tafereel verhoogt uw hartcoherentie en sociale betrokkenheid. 

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *